Serveis
Consulta privada
HORARI DEL CENTRE
Visitem de dilluns a divendres. Consulta la disponibilitat d’horari.
Reserva cita ara
CENTRE MÉDIC
C/ Bisbe Messeguer 3, Lleida


Infecció d’orina
Què és la infecció d’ orina?
La infecció d’orina és la presència de gèrmens en orina, amb les conseqüents molèsties per als pacients.
Produeix dolor hipogastri ( baix ventre), coïssor al miccionar ( fer pipí), urgència en fer la micció, augment de la freqüència de les miccions i sensació de no acabar d’orinar.
Algunes vegades pot aparèixer sang a l’orina (hematúria), la majoria de les vegades és a causa de la inflamació de la bufeta (cistitis) provacada pel contacte amb l’orina infectada. Diversos bacteris poden infectar l’orina, el més freqüent s’ anomena Escherichia coli.
Què pot provocar les infeccions les infeccions d’ orina?
La zona del periné acostuma a estar col.lonitzada per bacteries que tenim al budell. Degut a que la uretra, sobretot en el cas de les dones, està molt propera a l’ anus fa que aquests bacteris contaminen l’orina i progressin fins a la bufeta. Per aquest motiu, la infecció d’orina, produeix sobretot cistitis i afecta amb major freqüència a les dones.
Si la infecció és més greu pot arribar als ronyons i llavors pot provocar dolor lumbar i febre alta (és el que s’ anomena pielonefritis aguda). Algunes dones tenen més predisposició que altres a patir infecció d’orina.
Les causes que poden ajudar a tenir infeccions d’orina en dones són: beure poca aigua, aguantar molt les ganes d’ anar a fer miccions ( pipí ), les pèrdues d’orina, les relacions sexuals, la menopausa, els mals hàbits d’higiene íntima (per excés o per defecte) i el restrenyiment.
En els homes la infecció d’orina produeix prostatitis aguda, amb intens dolor en orinar i febre alta. També pot afectar a homes joves.
En nens i nenes apareix relacionada amb malformacions del tracte urinari com reflux vesico-ureteral, megaurèter, urèter ectòpic, o per problemes de funció de la bufeta (bufeta neurògena, inestabilitat vesical)
De vegades la infecció d’orina apareix, tant en homes com en dones, associada a la litiasi (càlculs/pedres renals).
També en persones que han estat tractats amb cirurgia urològica i/o porten un catèter o sonda vesical.
Com es diagnostica?
En la cistitis els símptomes típics són: coïssor a l’ orinar, orinar molt sovint, sensació de no haver-se quedat satisfet després d’ orinar i, en alguna ocasió, fer pipí amb sang.
Es recomana fer estudi urològic quan existeixen 3 episodis de cistitis en un any.
Les infeccions d’orina tenen un bon pronòstic i es curen amb antibiòtics, especialment les cistitis esporàdiques i simples.
Quin és el tractament
El tractament de la infecció d’orina són els antibiòtics i mesures higiénico-dietètiques. Existeixen vacunes per tractar la infecció d’orina que poden resultar útils en alguns casos.
Com es pot prevenir?
La infecció d’orina es pot prevenir tenint uns hàbits de vida saludables. És fonamental garantir una ingesta líquida abundant, és aconsellable buidar la bufeta quan es presenten les primeres sensacions miccionals i evitar retenir l’orina a la bufeta. Una dieta equilibrada,variada i rica en fibra és molt recomanable aixó com mantenir una higiene íntima correcta.

Clínica Ntra. Sra. Perpetuo Socorro
C/ Bisbe Messeguer 3
25003 Lleida
Email: info@urologialleida.com
Tlf: 973 266 100